Ваксините за COVID-19 са безопасни за хора, които страдат от ревматични и

...
Ваксините за COVID-19 са безопасни за хора, които страдат от ревматични и
Коментари Харесай

Проучване: COVID ваксините са безопасни за ревматично болните |

Ваксините за COVID-19 са безвредни за хора, които страдат от ревматични и мускулно-скелетни болести, сочат данни от английско проучване, представено от Ройтерс.

Проучването на експерти от лондонския Юнивърсити колидж откри, че при по-малко от пет % от пациентите има възможност признаците на заболяването ненадейно да се влошат при слагане на препарат против новия ковид, предава Българска телеграфна агенция.

Заключенията са въз основата на резултати от разбори на 5121 души от 30 страни по света. Средната възраст на участниците е била 72 години, като множеството от тях са били дами. Много от доброволците са страдали от възпаления на ставите, болести на съединителната тъкан или васкулит. Те са получавали разнообразни комбинации от антиревматични медикаменти, за угнетяване на имунната система и други препарати.

Сериозно изостряне на сиптомите е регистрирано при по-малко от един % от пациентите след слагането на ваксина за COVID-19, откриха английските учени. Като цяло те най-често се появяват при хора в дейна фаза на болестта.

На множеството от доброволците (70%) е сложена имунизацията на " Пфайзер/Бионтех ", дози от препарата на " АстраЗенека " са получили 17% от участниците и от този на " Модерна " - 8%.

" Констатациите ни би трябвало да успокоят ревматолозите, други здравни експерти и имунизираните, насърчавайки доверието в сигурността на препаратите срещу COVID-19 при хора с възпалителни ревматични заболявания ", споделя лекар Мачадо.

Изследването е оповестено в профилираното издание " Аналс ъв дъ рюматик дизийзис ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР